Energielabels
Er wordt in de wereld van energielabels onderscheid gemaakt tussen 2 type energielabels; die voor woningen(W) en die voor bedrijfspanden/utiliteit(U). Deze worden dus op verschillende wijze opgesteld waarvoor ook verschillende certificaten nodig zijn.
Energielabel voor bedrijfspanden
Het energielabel voor bedrijfspanden voor opgesteld door een EPA-U adviseur. De EPA-U adviseur heeft een erkend certificaat behaald en wordt regelmatig door een auditor gecontroleerd. Op deze wijze wordt de kwaliteit van het label gewaarborgd.
Energielabel voor woningen
Bij woningen werkt het iets anders. Tot eind 2019 mag een woning van een energielabel voorzien worden zonder dat een gecertificeerd EPA-W deskundige de woning onderzoekt. Het label kan verkregen worden door een web formulier van de overheid in te vullen. Dit kan in ieder geval dit jaar nog, in 2020 lijkt dat te wijzigen.
Wijzigingen in 2020
In 2020 wijzigt er veel op de wijze waarop de energielabels tot stand komen. De opname voor zowel woningen(W) als utiliteit(U) wordt veel uitgebreider en tijdrovender. Kostentechnisch loont het daarom om dit jaar een energielabel te verkrijgen.
Kwaliteit energielabels
Er is veel kritiek geweest op het energielabel voor woningen. Dit is de belangrijkste reden voor de aanstaande wijzigingen per 1-1-2020 in de NTA 8800.
Het energielabel (U) voor utiliteit is een heel stuk betrouwbaarder doordat een EPA-U deskundige het pand daadwerkelijk opneemt en onderzoekt. Toch geldt ook bij gecertificeerd EPA-U adviseurs dat het mensenwerk blijft. Bij veel van de grote prijsvechters op de markt worden de adviseurs gedwongen om zo snel mogelijk te werken. Deze snelheid wordt voornamelijk gemaakt door bochten af te snijden waar het kan. Er komen als gevolg daarvan veel conservatieve aannames in het dossier wat tot een slechter energielabel kan leiden.
Bijvoorbeeld; Duidelijke informatie over de CV ketel of het glastype ontbreekt. De adviseur kan kiezen om verder onderzoek te doen, of een conservatieve aanname maken. Conservatieve aannames leiden tot een lagere energie index (label).
Wanneer is een energielabel verplicht?
Bij (ver)koop en verhuur van een gebouw is de aanwezigheid van een energielabel verplicht. De notaris zal daar om vragen.
Welke gebouwen hebben een label nodig?
Woningen en de meeste bedrijfspanden hebben bij (ver)koop en verhuur een label nodig. Uitgezonderd zijn panden met een industrie- of logistieke functie. Ook monumenten hebben geen energielabel nodig. Voor gedetailleerde uitleg over welk pand labelplichtig is vindt u de regels voor woningen hier. Voor bedrijfspanden vind de de uitgebreide uitleg hier. Voor vragen over een specifieke situatie kunt u ons bellen.